Recenze: Illuminae - Amie Kaufman, Jay Kristoff

Název: Illuminae
Autor: Amie Kaufman, Jay Kristoff
Počet stran: 599
Nakladatelství: CooBoo

Anotace: Píše se rok 2575 a dvě znepřátelené korporace jsou ve válce kvůli planetě, která je stěží něčím víc než obřím kusem kamene pokrytým ledem. Obyvatele o útoku nikdo nevaroval, nikomu na nich nezáleží. Kady je nucená spojit se s bývalým přítelem Ezrou a pod nepřátelskou palbou se snaží dostat k evakuační lodi, která oba dostane do bezpečí. Jenže po celé planetě se šíří zmutovaná epidemie. Úniková flotila se snadno může stát pastí a jejich hrobem.


„Ještě ráno si Kady myslela, že rozchod s Ezrou je ta nejhorší věc, co ji ten den potká. Jenže odpoledne někdo přepadl jejich planetu.“

Děj této knihy se popravdě dost těžce vysvětluje a stojím si za tím, že by si každý měl to důležité zjistit sám, tudíž nastíním jen hrubý základ. Ezra a Kady se rozejdou, jenže po pár hodinách už tohle není jejich jediný problém. Na planetu, kde žijí, Kerenzu, někdo zaútočí a tak je celá planeta nucena se evakuovat na vesmírné lodě. Naše hlavní hrdinka skončí na Hypatii a Ezra na Alexandru. Dobrodružství, ale nekončí a jejich lodě začne stíhat vesmírná Flotila Lincoln. Do toho se nám po lodích rozšíří smrtící virus a umělá inteligence, která má za úkol je chránit zmagoří.

Knize se mi dařilo poměrně dlouho odolávat, ale nakonec jsem se k ní také dostala. Všichni o ní mluvili v pozitivních slovech a já zkrátka musela vědět, co na ní všichni mají. Musím souhlasit, kniha je opravdu super, i když prvních sto stran bylo hodně zmatených, dozvídáte se spousty nových pojmů, musíte se zorientovat a pochopit, co vlastně potřebujete na konci zjistit. Po těchto stránkách přichází pořádná akce, už se v tom neztrácíte a potřebujete číst dál. Zhruba 150 stran před koncem zjistíte něco, u čeho otevřete pusu a budete si říkat: Cože?! Jak?!

Opravdu hodně knize dodává právě její zpracování, spousta e-mailů, přepisů videozáznamů, dokumentů, chatů, pohovorů a krásná obálka, samozřejmě.


Sečteno podtrženo, já knihu hodnotím 80%. Myslím si, že prostor pro zlepšování, tam rozhodně je. V každém případě už teď se těším na další díl, který má obálku ještě hezčí.  

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

10 důvodů, proč milovat podzim

O podcastech

5 seriálů s podzimní atmosférou