Knihy, na které mám zálusk

Původně jsem chtěla knížky na které se těším nebo o nich uvažuji sdílet jen na instastories. Nakonec jsem zjistila, že jich je poměrně hodně, takže jsem se rozhodla hodit je do jednoho článku. Schválně jsem zvědavá, co si nakonec doopravdy pořídím a co nechám být. Samozřejmě to slouží i jako inspirace pro vás, takže mi můžete napsat na co z mého seznamu se těšíte vy.

Zázrak - Ema Donoghue 

Vynikající psychologický román od držitelky řady cen a autorky mezinárodní bestselleru Pokoj. Zdravotní sestra Lib Wrightová, profesionálka vycvičená samotnou Florence Nightingalovou, přijíždí v polovině 19. století na irský venkov, kde žije údajně zázračná jedenáctiletá dívka Anna. Už po čtyři měsíce nesnědla jediné sousto, a přitom se těší dobrému zdraví. Lib je pověřena lékařským výborem, aby odhalila domnělý podvod, zdá se však, že dívka nic nepředstírá. Je to skutečně zázrak? Anebo za tím stojí fanaticky zbožná rodina? Lib se s Annou velmi sblíží, a proto ji vyděsí, když se její stav začne náhle rapidně zhoršovat…

Od autorky už jsem četla pokoj a styl jejího psaní byl čtivý, akorát mi moc nesedl vyprávěcí styl pětiletého kluka. Tady to vypadá, že by to mohlo být normální. Navíc anotace zní dost zajímavě. Kniha vychází 21.dubna.

Tady končí svět - Amy Zhang

Janie a Micah, Micah a Janie. Tak to bylo už od základní školy, kdy se Janie přistěhovala do domku vedle Micaha a stala se z nich nerozlučná dvojice. Janie tvrdí, že Micah je všechno, co ona není. Micah je stydlivý, ona společenská. Micah miluje hudbu, ona výtvarné umění. A jejich přátelství je perfektní – až na jediný háček, nikdo se o něm nesmí dozvědět. Jednoho dne se ale Janie ztratí a Micah začne pochybovat o všem, co si o své nejlepší kamarádce myslel. Jaká byla doopravdy? A proč zmizela?

Tato kniha mě zaujala čistě anotací. Řekla jsem si, že se YA budu vyhýbat, ale asi to zase nevyjde. Asi si počkám na nějaké recenze a pak se rozhodnu.
Vychází 24.4.


Caraval - Stephanie Garberová

Ať už jste o Caravalu slyšeli cokoli, určitě se to nevyrovná realitě. Je to víc než hra! Je to magie. Scarlett vždy toužila Caraval zažít a letos dostala pozvánku. Jenže vzápětí unese její sestru Tellu tajemný režisér celého představení. Není se čeho bát, Caraval je přece jen zdání. Ale co když ne? Ať už je to jakkoli, Caravalem musí Scarlett projít i se zlomeným srdcem a sestru rychle najít, než se spustí nebezpečný dominový efekt následků a navždy ji ztratí.

Když jsem tuto knihu zaregistrovala, tak mě nijak nenadchla, ale čím více ji vídám na sociálních sítích, tím více ji musím mít. Vychází 26.4.

Bez srdce - Marissa Meyerová

Catherine je jednou z nejžádanějších dívek v říši divů a o ruku ji chce požádat sám Král. Ona má ale jiné sny, netouží stát se královnou. Když potká na královském plese pohledného a záhadného Šprýma, rozhodne se, že nebude jen figurkou ve hře někoho jiného. Se Šprýmem se začne potají scházet i přesto, že oba riskují královu nelibost a hněv jejích rodičů. Cath je však pevně odhodlaná zvolit si vlastní cestu, jenže v zemi plné kouzel, šílenství a nestvůr má osud jiné plány.

Kniha je hodně populární v zahraničí a tak mě zaujala. Mělo by se jednat o retelling Alenky v říši divů a navíc je to kniha od autorky všem dobře známé série Měsíční kroniky. Vychází 1.5.


Tíha Vesmíru - Jennifer Niven


Každý si myslí, že zná dobře Libby Stroutovou. Tuhle odvážnou dívku s úctyhodnou váhou, jejíž fotku s titulkem „Nejtlustší holka Ameriky“ otiskly před dvěma roky snad všechny noviny v USA. Libby se ale od té doby změnila – a ne jen co se váhy týče. 

Stejně tak si každý myslí, že zná dobře i Jacka Masselina. Je to trochu podivín, ale docela ujde, říkají si jeho spolužáci na střední. Až na to, že tenhle podivínský, dost rezervovaný, i když vlastně docela sympatický kluk jen trpí prosopagnosií – není schopný rozeznávat lidské tváře a svůj handicap samo sebou skrývá. Když na sebe Stroutová a Masselin narazí ve škole, svět se obrátí vzhůru nohama (minimálně Martin Van Burenská střední!), a malér je na světě.

Na tuto knížku se asi těší většina z nás. Já se přiznám, že jsem ještě Všechny malé zázraky, první knihu této autorky nečetla, ale chystám se na ní a tahle zní také dost dobře. Prostě YA, které snad ponese nějaké poselství. Vychází 10.5.

Koruna - Kiera Cass


V Dceři došlo k výběru. Už je to dvacet let, co se do sebe princ Maxon Schreave a America Singerová zamilovali a jejich dcera Eadlyn je první princeznou, která může projít Selekcí. Eadlyn si nemyslela, že by mezi třiceti pěti cizími muži, mohla najít partnera, nebo dokonce pravou lásku. Srdce, ale někdy překvapí a Eadlyn teď čeká volba, která je mnohem obtížnější a mnohem důležitější, než si kdy myslela.

Samozřejmě ani já se nemůžu dočkat posledního dílu Selekce. A jsem zvědavá, jak se Kiera rozhodne tuto sérii doopravdy ukončit. Vychází 15.5.




Harry Potter a Kámen mudrců + Harry Potter a vězeň z Azkabanu (ilustrované) - J.K.Rowling


Tyto dvě knihy ani není třeba představovat. Samozřejmě je mám doma, ale od června bude vycházet série znovu s těmi krásnými obálkami, tak asi pravděpodobně neodolám. A o ilustrovaném vydání Jimem Kayem ani nemusím mluvit. To je povinnost. Kámen mudrců 5.6 a vězeň z Azkabanu 10.10.






Paní půlnoci - Cassandra Clare


Los Angeles, 2012. Je tomu již pět let, co dvanáctiletá lovkyně stínů Emma Carstairsová přišla za Temné války o oba rodiče. Dnes už Emma dávno není dítě, ale mladá žena odhodlaná k pátrání a pomstě. Spolu se svým parabátai Juliánem Blackthornem musí překazit nekalé spiknutí a rozbít síť temné mafie, jejíž dlouhé prsty sahají od Sunset Stripu až k magickým hlubinám oceánu a plážím v Santa Monice. Aby to dokázala, musí se však naučit důvěřovat svému srdci, které ji, zdá se, svádí na scestí…

Od Cassandry jsem ještě nic nečetla, ale všude slýchám chválu na všechny její knihy a protože série Nástroje smrti je poměrně obsáhlá, tak bych chtěla začít právě touto sérií, která u nás tedy vycházet teprve bude. Vůbec netuším jestli se mi to bude líbit a jestli se vůbec odhodlám ke koupi, ale třeba mě to mile překvapí a zařadím ji k mým top knihám. Vychází 25.5.
Možná jednou - Colleen Hoover



Sydney žila v dokonalém světě – dobrá škola, práce, skvělá kámoška i úžasný přítel. Jenže pak zjistí, že její přítel ji podvádí a nádherná bublina perfektní idylky praskne. Naštěstí je tu záhadný soused a jeho hudba, který dá Sydney novou naději. Ale psát písně, stejně jako žít vlastní život, není nikdy snadné…

Stejný případ jako Cassandra, od Colleen jsem ještě nic nečetla, ale ohlasy jsou vydařené a chystám se na ni. Chtěla jsem začít Odvrácenou tváří magie, tak třeba se postupně dopracuji i k této. A vzhledem k tomu, že by tady mohla být hlavním bodem i hudba, tak by to mohlo být super. Vychází 21.6.



Gemina - Amie Kaufman, Jay Kristoff


Monumentální vesmírná sága, která začala již v Illuminae, nyní pokračuje na palubě Skokové stanice Heimdall, která musí čelit pokusu BeiTechu o její zničení. Hanna je hýčkanou dcerou velitele stanice, Nik naopak rebelujícím členem ze špatné rodiny. A zatímco se oba potýkají se životem na tom nejnudnějším místě v celém vesmíru, netuší, že se k nim blíží zkáza. Avšak ihned po začátku útoku jsou oba odhodláni bránit svůj domov. Obránci ovšem umírají jeden po druhém, skoková brána je poškozena a hrozí, že po zhroucení červí díry by mohlo dojít k narušení časoprostorového kontinua a jeho roztržení na dvě části. Takže Hanna a Nik bojují nejen o život svůj a život posádky Hypatie, která se k nim blíží, ale i o osud celého vesmíru.

Samozřejmě po tom, co jsem dočetla Illuminae, jsem hned začala pokukovat po druhé knize ze série, která má tak boží obálku, že to snad ani víc nejde. Strašně se na ni těším, i když, jak jsem pochopila se už nebudeme setkávat s Ezrou a Kady, ale dvou nových hrdinů...tak snad budou stejně boží, jako ti minulí. Vychází 31.7.

Harry Potter: Rekvizity a artefakty - Jody Revenson

Během natáčení osmi filmů o Harrym Potterovi museli zaměstnanci filmových studií zhotovit řadu nezvyklých rekvizit. Museli například vystrojit ony úžasné hostiny v Bradavicích, zhotovit dokonalá létající košťata, kouzelné mapy a další pomůcky. Nemluvě o spoustě potřeb nutných ke každodennímu životu v kouzelnickém světě, jako jsou třeba noviny s pohyblivými obrázky, zlomyslné učebnice či huláky. Čtvrtá ze série knih o světě filmů o Harrym Potterovi seznamuje čtenáře s prací lidí, kteří vytvořili úžasné nálepky lahviček s lektvary, různé modely košťat, vybavení obchodu Kratochvilné kouzelnické kejkle, rozmanité kouzelnické hůlky, potřeby pro famfrpál a spoustu dalších předmětů. Text, jak už je zvykem, doprovází spousta zajímavých skic a návrhů, dosud nezveřejněných fotografií a dalších překvapení z archivů společnosti Warner Bros. Součástí knihy je i plakát s rodokmenem rodiny Blacků, návrh knihy Bajky barda Beedleho a řada dalších překvapení.

Musím k tomu ještě něco dodávat? Zkrátka bonusový dodatek pro milovníky především filmového Harryho Pottera. Vychází 31.7.

Vzpomínky Flory Banksové - Emily Barr

Sedmnáctiletá Flora nemá žádnou krátkodobou paměť, její mysl několikrát denně vymaže všechny vzpomínky, které nashromáždila, a vrací se do věku deseti let, kdy jí byl z mozku vyoperován nádor. Když však políbí Drakea, který den nato opouští město, vzpomínka jí zůstane. Flora je přesvědčena, že právě on by dokázal jí vrátit vzpomínky a scelit její mysl. A když jí Drake navrhne, aby za ním přijela do malého městečka na druhé straně světa, Flora souhlasí. Je si totiž jistá, že právě v tom okamžiku jí začíná nový život. A tak vyráží na cestu do malé vesnice na severu Norska jen s nápisem Buď statečná napsaným na kůži a s papírem, na který si poznamenala, kdo je a kam putuje. Ale od momentu, kdy dorazí k polárnímu kruhu, nic není takové, jak se zdá být. A ona musí být víc než jen statečná, aby poznala sama sebe a dostala se do bezpečí.

Na scénu přichází další YA, které by ale nemuselo být úplně hloupoučké, vzhledem k "poruše" hlavní hrdinky. Uvidíme jestli se nakonec k tomu také dostanu, ale zní to velmi zajímavě. Také vychází 31.7.

Píseň zimy - S. Jae-Jones

Liesl celé své dětství poslouchala krásné a tajemné příběhy o Králi skřetů – o nezbedném panovníkovi, který vládne podzemí, o Králi duchů, který ji inspiroval ke skládání hudby. Když ale Liesl vyrostla, musela své sny o králi a skládání hudby nechat stranou a věnovat se praktičtějším věcem. Avšak když zmizí její sestra Käthe, jen Liesl ví, že ji odnesli skřeti, a vydává se do podzemní říše, aby ji zachránila a přivedla zpět. Král podzemí jí sestru vydá pouze pod jistou podmínkou – za jeden život vyžaduje jiný. Aby zimu mohlo vystřídat jaro, musí si do podzemí vždy odvést pannu, a pokud se má Käthe vrátit, musí se pro ni Liesl obětovat. Bez smrti se nemůže svět znovu zrodit, a tak Liesl nabídne králi svou ruku. V podzemní říši Liesl zjistí, že ji král nadále inspiruje a že ho obdivuje. Avšak jak se její hudební talent rozvíjí, Liesl pomalu ztrácí sílu a jako králova nevěsta umírá. Čím blíž si ale s králem jsou, tím horší se zdá jejich rozhodnutí: Obětují svou lásku, anebo nastane konec světa?

Určitě jste tuto knihu zaregistrovali na instagramu. V zahraničí by nedávno hodně čtená a propagovaná. Anotace zní opravdu lákavě. Těším se na ni. Jen doufám, že obálka zůstane původní. Vychází 31.10.

Tisíc kousků tebe - Claudia Gray

Rodiče Marguerite Caineové jsou geniální vědci, jejichž převratný vynález zvaný Ohnivák umožňuje cestování do různých dimenzí. Ale potom je Margueritin otec zavražděn a jeho vrah – hezký a tajemný Paul, asistent obou rodičů – stačí před zákonem uniknout do jiné dimenze. Marguerite nepřipustí, aby zůstal bez trestu, takže se ho vydá pronásledovat. Dívka se zde pokaždé vtělí do alternativní verze sebe sama, ale setkává se také s alternativními verzemi lidí, které zná – včetně Paula, jehož život se s tím jejím čím dál více proplétá. Marguerite brzy začne pochybovat nejen o Paulově vině, ale i o vlastních citech k němu. A vzápětí odhaluje, že pravda o smrti jejího otce je mnohem hrozivější, než předpokládala.

To, že kniha zní zajímavě snad už říkat nemusím, jinak by tu nebyla. O knize se někdo zmiňoval na mém streamu na instagramu, tak jsem ji okoukla a už ji chci také. Vyjde 31.10.

To je pro dnešní článek vše. Rozhodně to není vše. Vychází pokračování knih, které jsem ještě nečetla, ale mám je doma a jak se znám tak po nich půjdu. Napište mi na co se chystáte vy a já to omrknu ;)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

10 důvodů, proč milovat podzim

O podcastech

5 seriálů s podzimní atmosférou